
Äänimaljarentoutus
Kokonaisvaltainen rentoutumiskokemus
Äänimaljarentoutuksen aikana lepäillään omalla alustalla, lämpimän viltin alla, äänten soidessa ympäröivässä tilassa. Eri kokoisten maljojen, kellojen ja kristallien lempeä sointi yhdistyy omaan rauhalliseen hengitykseen, kutsuen päästämään irti arjen hälinästä ja laskeutumaan kohti harmonista olotilaa.
Mieli ja keho saavat levähtää.
Äänivärähtely vaikuttaa kehoon ja mieleen
Äänivärähtelyn rentouttava vaikutus on mahdollista kokea kuulo- ja tuntoastin avulla. Ihmiskehosta jopa yli 70 % on vettä. Äänivärähtely etenee tehokkaasti nesteessä ja ääniaallot vaikuttavat solutasolla asti. Äänivärähtely myös vahvistaa hermoston tasapainotilaa tukemalla parasympaattisen, eli “lepää ja sulattele”- hermoston aktivoitumista ja rentoutumisreaktion käynnistymistä:
Hengitys tasaantuu
Sydämen syke rauhoittuu
Verenpaine laskee
Lihakset rentoutuvat
Mielen hälinä hiljenee
Ajatukset selkeytyvät
Keskittymiskyky lisääntyy
Keho-mieliyhteys vahvistuu
Äänimaljarentoutuksen aikana ei tarvitse tehdä mitään, ainoastaan nauttia ja rentoutua omissa vaatteissa, pehmeällä alustalla makoillen. Rentoutustuokiosta voi nauttia myös istuen, mikäli makuuasento ei ole itselle mahdollinen, tai mieluisa.
Äänimaljarentoutus kestää kokonaisuudessaan 60-75 minuuttia.
Alussa käydään lyhyesti läpi rentoutuksen kulku ja äänivärähtelyn vaikutukset, ja loppuun on varattu aikaa kiireettömälle palautumiselle sekä mahdollisille kysymyksille.
Lupa rentoutua
Jokapäiväisessä elämässä on aina tietty määrä arkeen kuuluvaa paineen ja kiristyksen tunnetta, eli stressiä. Kun kiristys alkaa kasaantua ratkaisemattomien ongelmien, huolien, ahdistuksen ja riittämättömyyden tunteen aiheuttamana, stressitaso kohoaa, ja mieli ja keho alkavat oireilla. Liian kova kuormitus voi aiheuttaa mm. päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, unihäiriöitä, väsymystä ja yleistä vetämättömyyden tunnetta. On myös tyypillistä tuntea itsensä negatiiviseksi, kireäksi tai liian herkäksi ja tunteelliseksi stressitason kasvaessa.
Paras tapa purkaa pitkittynyttä stressitilaa on kuunnella itseään ja antaa hermostolle mahdollisuus levähtää. Joskus todella hektisessä mielentilassa voi kuitenkin tuntua mahdottomalta pysähtyä ja yrittää rentoutua. Voi myös tuntua haastavalta olla tietoisesti läsnä ja kohdata omia tunteita, aistimuksia ja ajatuksia, jotka piilevät oman stressaantuneen olotilan takana.
Rentoutumisen haasteet
Mitä hektisemmässä kehon- ja mielentilassa ihminen on, sitä haastavampaa voi olla yrittää rauhoittua ja rentoutua. Parasympaattisen hermoston aktivoituminen kestää keskimäärin 15 minuuttia, usein pidempäänkin. Tästä syystä äänimaljarentoutuksen kesto on yleensä 45-50 minuuttia, jonka lisäksi rentoutustuokioon kuuluu lyhyt alkuvalmistautuminen ja kiireetön palautuminen.
Paikallaan makaaminen tekemättä mitään voi tuntua aluksi vaikealta ja olo levottomalta. Päässä pyörii ajatuksia, eikä keho tahdo pysyä paikallaan…
Paras tapa laskeutua parasympaattisen hermoston kannateltavaksi on rauhoittaa hengitys ja rentouttaa lihakset. Äänimaljarentoutus alkaa aina lyhyellä läsnäoloharjoituksella omaa hengitystä ja kehon jännityksiä havainnoiden. Tämän jälkeen maljojen, kristallien ja kellojen äänet avustavat rentoutumista kuljettamalla huomion vähitellen pois risteilevistä ajatuksista ja kehon tuntemuksista. Tietoisuus alkaa ankkuroitua ympäröivään äänimaisemaan, kehon aistiessa tilassa kulkevan äänivärähtelyn,
AIVOAALLOILLA NAVIGOINTIA
Aivojen hermosoluissa kulkevat sähköimpulsit muodostavat eri taajuista aaltolikettä, eli aivoaaltoja. Aktiivinen beta-aallokko pitää mielen ja kehon liikkeessä sen tiheyden ja korkeuden kasvaessa mm. stressin myötä. Alfa- ja theta-aallokossa mieli on rauhallinen ja keho rento. Rentoutumisreaktion käynnistyessä aivoaallot madaltuvat ja hidastuvat tiheältä beta-tasolta rauhallisempaan alfa-aallokkoon. Rentoutumisen syventyessä keho ja mieli voivat laskeutua jopa theta-aaltojen lempeään keinuntaan, jota koetaan mm. unen ja meditaation aikana.
Seuraavat äänimaljarentoutukset:
SUNDAY SOUNDS @ Roots Punavuori, Helsinki
sunnuntai 12.1. klo 11.30-12.45
sunnuntai 16.2. klo 11.30-12.45